18 Aralık 2010 Cumartesi

B.Dünya ve Ay'ın Hareketleri

DÜNYA’NIN HAREKETLERİ  

Dünya’nın iki türlü hareketi vardır: 
1. Günlük (Kendi etrafındaki) Hareketi,
2. Yıllık (Güneş Etrafındaki) Hareketi.

1. DÜNYA’NIN GÜNLÜK HAREKETİ

Dünya’nın kendi etrafında tam bir dönüş yapmasına Günlük Hareket  denir.
Dünya, kendi etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir.   
Dünya’nın yuvarlak  olmasından dolayı güneşe bakan yüzü aydınlık, diğer yüzü karanlıkta kalır. Dünya’nın dönmesiyle gece ve gündüz birbirini  izler.


2. YER’İN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ HAREKETİ
Dünya, Güneş etrafında dolanır. Bir tam dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna bir yıl denir. 

AYIN HAREKETLERİ

1) Kendi çevresindeki hareketi
2) Dünya çevresindeki hareketi
3) Dünya ile birlikte güneş çevresindeki hareketi

*** Ay hem kendi hem de dünya çevresindeki bir turunu aynı sürede (29,5 gün) tamamladığı için dünyadan ayın sürekli aynı yüzeyi görülür. 



AY'IN EVRELERİ

Ay, dünya etrafında ki bir dönüşü sırasında belli şekillerde görülür. Bu görünümler her zaman aynı sırayı izler. Aşağıdaki fotoğrafta ayın belirli zaman dilimleri içerisinde çekilmiş görünümlerine yer verilmiştir. 
 
Ay'ın farklı görünümlerine Ay'ın Evreleri denir. Ay'ın evreleri, Ay'ın Dünya etrafında dönmesi sonucu oluşur.

Ay'ı,Dünya'nın etrafında dönerken farklı şekillerde görürürüz.
Başlangıçta,Ay'ın Dünya ile Güneş arasında olduğunu düşünelim. Bu durumda Güneş, Ay'ın Dünya'dan görülmeyen kısmını aydınlatır. Bu evreye Yeni Ay  adı verilir. Yeni Ay evresinde geceleri ay görünmez. Bunun nedeni Ay'ın karanlık olan tarafının Dünya'ya dönük olmasıdır.

Ay, başlangıçtaki durumuna göre bir çeyrek tur attığında oluşan evreye  İlk Dördün  adı verilir. Bu evrede Ay'ın görünen şekli bir yarım daireye benzer.

Kimi zaman Ay, gökyüzünde pırıl pırıl parlayan bir topa benzer. Ay'ın bu haline  Dolunay denir. Dolunay evresinde Ay'ın Dünya'ya bakan yüzü tamamen aydınlanmıştır.

Ay, Dünya'nın etrafındaki bir turunu tamamlamadan önce bir kez daha yarım daire şeklinde görülür. Bu defa diğer yarısı aydınlanmıştır. Bu evre de  Son Dördün  olarak adlandırılır. Son Dördünde Ay, Dünya etrafındaki turunun 3/4 ünü tamamlamıştır.







2 yorum: